Fakta om Grand Canyon

Djup dalgång

Grand Canyon är en djup dalgång med branta kanter, snidad av Coloradofloden i delstaten Arizona. Grand Canyon anses vara ett av de sju naturliga underverken.

Utsikt över Grand Canyo National Park i Arizona

Lång historia

Grand Canyon är 446 km lång, upp till 29 km bred och uppnår ett djup på över 1800 meter. Bredd och djup varierar från plats till plats. Nästan två miljarder år av jordens geologiska historia har exponerats av Coloradofloden och dess bifloder som via lager efter lager av sten tagit sig allt djupare. De specifika geologiska förfaranden och tidsplanen som bildade Grand Canyon är en het debatt för geologer. De senaste rönen tyder på att Colorado-floden etablerade sin kurs genom Grand Canyon för över 17 miljoner år sedan. Sedan dess har Colorado-floden format det nuvarande utseende av Grand Canyon. Det ändras fortfarande i en långsam takt.

Världsarv

1979 kom Grand Canyon med på UNESCO:s världsarvslista. På deras hemsida finns ytterligare information om världsarvet och Grand Canyon i allmänhet, [whc.unesco.org] (på engelska).

Turism

Grand Canyon National Park är en av världens främsta naturliga attraktioner som lockar cirka fem miljoner besökare per år. Ungefär en miljon av dessa besökare kommer utanför USA. Många anser att Grand Canyon är en plats man bör uppleva  någon gång i livet.

Aktiviteter

Det finns många alternativ på hur man kan uppleva Grand Canyon. Ett populärt alternativ är att välja en av många tourer som utgår från Las Vegas. Det finns även lite mer fysikt krävande aktiviteter som flera dagars hiking, utmanande forsränning med mera.

Klimat

Grand Canyons höjd gör att temperaturerna på toppen och botten kan vara väldigt olika. Ökenklimatet gör att det är stor skillnad på temperaturen på vintern och sommaren. Sommaren är väldigt varm och det kan bli upp mot 45-50 grader varmt.

Grand Canyons hemsida [nps.gov/grca]